DESCRIPTION


Villa Natura 
en modern ekologisk fastighet      






Sammanfattning


Ekologiskt tänkande kombinerat med modern teknologi utgör en sund och bekväm livsmiljö.  Naturliga material föredras medan plaster undviks i största möjligaste mån. Konstruktionen ska kunna andas och människorna ska kunna andas sund luft. Solen värmer husen genom passiv solinstrålning som lagras i en tung stomme. Dessutom finns det solvärmerör på taket, vattenmantlad kamin och jordvärmepump som alla bidrar till att värma ackumulatortankarna för både varmvatten och golvvärme. 

 Husen är byggda som en liten Skånegård
– ett större L-format boningshus med byggnadsarea på 150 m2 och ett mindre hus med byggnadsarea på 58 m2 som fungerar som gäststuga och garage. Någonstans  finns det alltid en plats i lä – på innergården eller på terrassen som sträcker sig mellan husen och muren. 

Väggarna är byggda i träullit med puts på utsidan och insidan – allt ska vara diffusionsöppet så att fukten kan vandra fritt efter årstid. Tjocka väggar medför bra isolering, jämnare klimat och härliga fönsterkarmar att krypa upp i. Fönsternischerna är vinklade så att de öppnar sig inåt rummen för att leda in ljuset långt in i rummen på ett mjukt sätt.

De tjocka och tunga väggarna lagrar värmen som tillförs från solen, boendet och uppvärmningen. Vattenburen golvvärme på nedervåningen ger behagliga golv att gå på och gör att det känns varmare i huset under uppvärmningssäsongen. En kombination av värmekällor värmer upp vattnet i ackumulatortankarna – sol, vattenmantlad kamin, jordvärmepump, och elpatron i nödfall. Ett decentraliserat hybridventilationssystem återvinner ca 85% av värmen. Värmeväxlare finns också till avloppsvattnet.

 



Husgavlarna vätter mot den lilla grusvägen, i enlighet med detaljplanen.  De stora fönsterytorna vätter mot den vackra trädgården, mot sydväst. De släpper in ljus
och därmed också mycket solvärme. En tung tegelvägg i solrummet hjälper till att lagra denna 
värme, och skärmar samtidigt av mathörnan och köket från direkt solinstrålning. Tanken är att man njuter av denna värme i det så kallade solrummet där växterna trivs, och där bastu och dusch också är placerade, medan resten av huset håller en lägre temperatur. Med höga fönster mot trädgården och högt i tak blir det som ett behagligt växthus där citrusfrukter trivs tillsammans med kryddorna. I solrummet finns också en liten fontän med porlande vatten som kan höras både uppe och nere. Det finns stora fönster mot norr i vardagsrummet och mathörnan som är tänkta både som naturtavla och som mysiga sittplatser. På övervåningen ligger de flesta takfönster mot norr för att släppa in ljus, men inte för mycket solvärme.  

Öppen planlösning i det långa smala huset med stort kök och vattenmantlad inbyggd kamin som hjärta i huset. En rejäl arbetsbänk i köket där det finns plats för matlagning, disk, läxor och samvaro. Under trappan till övervåningen finns ett kallskafferi som kyls med ventil. Här finns det plats till gårdens alla konserver, äppelmust, vin samt frukt och grönt. Därför behövs bara en liten kyl. När det är eldningssäsong blir vardagsrummet en mysig hörna medan solrummet blir en plats för avkoppling under sommarkvällarna. Sällskapsytorna är placerade på nedervåningen medan övervåningen rymmer tre sovrum, badrum och kontor. 


Planlösning stora huset

PLAN 1





PLAN 2



 

Vid ytterdörren finns en liten farstukvist – bänkar för avlastning eller väntan, ett ställe där man kan ställa av riktigt smutsiga ytterkläder. Det sedumklädda taket skyddar ytterdörren mot väder och vind. Ytterdörren är bred – både för att det är vackert med en pardörr men också för att ackumulatortankar ska kunna komma in och ut utan problem. Ovanför ytterdörren finns ett fönster för att göra hallen ljusare.




När man kommer in möts man av ett stort kvadratiskt fönster mot norr i vardagsrummet som bjuder in naturen. Man skymtar också det härliga öppna köket bakom den inbyggda vattenmantlade tunnelkaminen och solrummet som vätter mot trädgården. 





Direkt till höger finns en stor hall med gott om utrymme och organisation för alla ytterkläder. I anslutning till hallen finns också ett förråd med skjutdörr. 





När man hängt av sig i hallen fortsätter man in i huset där vardagsrummet, köket och matplatsen utgör centrum. Det enda som delvis skärmar av den öppna planlösningen är murstocken och kaminen. Köksbänken är stor för att underlätta matlagning och samtidigt inbjuda till samvaro. Köksfläkten är infälld i bänken och ventileras genom egen kanal i murstocken. Under trappan till övervåningen finns ett kallskafferi som kyls med ventil. Här finns det plats till gårdens alla konserver, äppelmust, vin samt frukt och grönt. Därför behövs bara en liten kyl. Dörren till skafferiet är tvådelad för att minska utsläpp av kall luft om man bara behöver ta något som står på de högre hyllorna. 



Bakom vardagsrummet finns ett rum som kan användas som sovrum, lekrum eller kontor. För oss blir det lekrum medan barnen är små. Om det är fullt i gäststugan kan det användas som extra gästrum. Garderoberna är placerade mot väggen till vardagsrummet som extra isolering.





 





Vid matplatsen finns en tegelvägg av återvunnet tegel. Den skyddar mot solen på sommaren, lagrar den passiva solvärmen, och bidrar till en mysig mathörna som tål kladdiga små fingrar. I tegelväggen finns 3 gluggar där man kan placera små ljus. Gluggarna används också som ventilationskanaler för bastun som finns på andra sidan väggen. Matbordet har plats till många och den inbyggda bänken i vinkel utmed tegelväggen och fönsterkarmen sparar plats.







Forsätter man genom huset kommer man till solrummet med fönstervägg och högt i tak. Solrummet är både en värmebuffert och en plats för vila och njutning. Med en dörr ut till trädgården känns det nästan som om man sitter i trädgården. I ena delen finns bastun. En liten trappa leder upp till taket på bastun där det finns plats för växter. I mitten finns bekväma fåtöljer och en soffa.  Vid den lilla fontänen växer kryddor som lätt kan skördas. Förbi fontänen kommer man till en dusch, gömd bakom växter. Fönstret vid duschen är placerat högt för att få in ljus och skydda mot fukt. Duschen har väggar i leca som kan absorbera eventuell fukt som tränger sig in utan att det möglar. Luftspalt mellan lecablocken och träullitytterväggen utgör ännu ett fuktskydd. 





 

 

I vinkeln på huset finns våtutrymmen och teknik. Här finns teknikrum för två 500-liters ackumulatortankar, jordvärmepump, expansionskärl, och golvvärmesystem. Tvättmaskin, torktumlare och en vask för grovtvätt finns också här inne. Alla maskiner döljs av ett drapperi som man lätt kan dra åt sidan när man behöver komma till. Den synliga delen av teknikrummet används som toalett. Toastolen och vasken är båda vägghängda för att underlätta städning. Ovanför vasken finns glasblock som släpper in ljus från solrummet. Duschen ligger vägg i vägg med tvätthörnan vilket underlättar rördragning för vatten och avlopp. Övervåningens badrum ligger också direkt ovanför för att underlätta rördragning och minska sträckan mellan ackumulatortank och användande av varmvatten.  







Vid matplatsen finns trappan som leder till övervåningen, LED belyst på kvällen och annars belyst av ett högt placerat fönster i norrväggen samt ett takfönster. Under trappan finns ett kallskafferi. I väggen mellan trappan och köket finns en liten hylla. Baksidan på hyllan har galler/nät. Det är tänkt som ventilationslucka för kyl och frys så att den varma luften enkelt kan vandra uppåt istället för in i köket.





På andra våningen finns tre sovrum. Mot öster finns vårt sovrum med en stor klädkammare. I klädkammaren finns takfönster som släpper in ljus. Väggen mellan sovrumsdelen och klädkammaren går inte hela vägen upp till nock utan är bara en skiljevägg. På så sätt blir det ljusare och luftigare. Glasdörrar leder till en liten fransk balkong som släpper in ljus och frisk luft.








I barnens sovrum använder man den höga takhöjden genom att bygga loftsängar. När barnen är små kan de sova på golvet i kojan, och när de blir större kan de sova på loftet och möblera under med stolar, skrivbord etc. Loftsängarna vilar på övre balken av takstolen. Istället för en liten triangelformad vägg ovanför loftsängen blir det ett fönster för att släppa in ljus och luft. Det finns också inbyggda garderober i deras sovrum, under lägre delen av loftsängen. Ett takfönster släpper också in ljus i rummet och kan användas för att släppa ut värme varma sommardagar.














I hallen utanför sovrummen finns inbyggda skåp utmed väggarna för att använda platsen under snedtaket till förvaring. Detta blir också utrymme för rördragning (solvärme, radiatorer, centraldammsugare).



I andra änden av övervåningen finns ett kontor.  Det långa skrivbordet överblickar solrummet. Man får in ljus från de höga fönsterna och man hör ljudet av fontänen nerifrån. Här kan man också blicka ut i trädgården. Bakom skrivbordet finns inbyggda hyllor från golv till tak. Intill skrivbordet finns också en soffa när man behöver en paus. Som säkerhetsåtgärd kommer någon slags avskärmning att finnas mellan skrivbord/soffa och öpningen ner till solrummet. Det blir troligen ett trästaket med björk från häckarna runt om fastigheten, 1,1 meter högt.






Mitt emot kontoret finns ett stort badrum som ligger ovanpå våtutrymmena på nedervåningen. Det ska vara lätt att dra rören med badrummen ovanpå varandra, och det ska gå snabbt att få varmvatten i kranarna. I badrummet finns det en torr avdelning och en blöt. I den torra delen finns det vägghängd toalett samt en bänk med infälld vask och lådor/hyllor. Mellan vasken och ytterväggen finns en växtzon som tar upp stänk från vasken och bidrar till bra inomhusmiljö. I den blöta avdelningen finns en stor dusch med plats för badbalja på golvet. Det finns också ett badkar som man kan plaska i utan att det gör något. Mellan dusch/badkar och yttervägg finns en installationsvägg där man lätt kan dra vatten och avloppsrör. Väggen är av leca så att det inte gör något om fukten skulle leta sig in. Golvet har bra lutning och det finns avlopp utmed installationsväggen i duschen istället för mitt i duschen. Vask, dusch och badkar kan enkelt kopplas ihop till en avloppsbrunn. Handukarna torkas på handdukstorkare med vattenburen värme. Istället för kakel finns det tadelakt på väggarna – inga fogar som läcker och samlar smuts.  Ett triangelformat fönster vid nocken släpper in ljus och sitter högt så att det inte blir blött. Ett takfönster mot öster släpper också in ljus och kan lätt öppnas om man vill vädra. Väggen mellan den torra och den blöta delen av rummet går inte hela vägen upp till nocken för att ljuset från takfönstret ska nå in i den blöta delen. Ovanpå duschutrymmet läggs en glasskiva för att hålla ångan borta från takkonstruktionen. På väggen mot solrummet, vid badkaret, finns också ett litet fönster som kan släppa in ljus och värme vid behov. 













Planlösning lilla huset


PLAN 1




Halva huset är garage med plats för bil samt en mindre samling verktyg. Det finns också ett vindsutrymme ovanför garaget med lucka och stege, som kan användas till förvaring.
 

  





PLAN 2



 
Andra halvan av huset är ett litet men effektivt utrymme för boende. Det kan användas som gäststuga eller hyras ut. Allt som behövs för ett bekvämt boende finns, men i litet format – toalett med dusch, kök med spisplatta, micro, kyl och tvättmaskin. En kamin värmer upp huset och ger stämning. Om strömmen går kan man lätt laga mat på kaminen och hålla sig varm i det lilla huset. Klaffbordet ändrar storlek efter behov. En bäddsoffa kan användas både dag och natt. Stora fönster mot trädgården släpper in ljus och värme.

  





Väggen mellan kök och badrum är delvis gjord av glasblock för att släppa in ljus. Toastol och vask är vägghängda på en installationsvägg som också blir till en hylla i köket.  Vatten och avlopp till både kök och badrum är samlade i installationsväggen för att underlätta rördragning och undvika rördragning i yttervägg.









I hallen hänger man av ytterkläderna under trappan. Trappan har halva trappsteg för att spara plats. Först kommer man till ett litet loft som ligger ovanpå badrum och köksvägg. Forstätter man ett par steg till kommer man till ett större sovloft med plats för två madrasser. Det finns två stora takfönster som släpper in ljus på loftet och över hallen. Takfönstret på loftet ger också lite mer plats däruppe eftersom fönsterkarmen kan användas som avställningsplats.












Trädgården


Trädgården är en kombination av köksträdgård, äng och vattenlandskap med biologiskt renad baddamm. Regnvatten kan antingen ledas ner i stenkistan eller samlas i dammen. Det finns också regntunnor för att samla vatten till bevattning. Istället för vertikala stuprör leder hängrännorna till regnkedjor som leder ner vattnet i rören. Det är en vacker konstruktion som också undviker infästningar i fasaden.









Under balkongen finns en rabatt med perenna växter. På innergården mellan husen ligger grus. I hörnan står ett möblemang för härlig morgon sol, eller skugga vid lunchtid. Mellan husen finns en vattenutkastare som gör det enkelt att hämta vatten för olika behov - röret dras från teknikrummet.






Fortsätter man mellan husen mot trädgården kommer man till den stenbelagda terrassen. Den södra väggen på det lilla huset förlängs med en 5 meter lång mur. Här finns en mysig hörna med öppen spis och inbyggd soffa.


 



Terrassen avslutas med ett staket i glas. På andra sidan staketet finns en pergola där det finns plats för hängmatta i skuggan av växterna. Under pergolan finns olika naturmaterial som både blir en trevlig lekplats och naturlig övergång från terrassen till den grönare delen av trädgården: först stenar, sedan sand och sist trä i form av en  brygga ner mot den djupare delen av dammen. Det är en biologiskt renad baddam. Den djupa delen är för simning medan den grunda delen vid bryggan är för lek och plask. I de övriga grunda områdena planteras växter som renar vattnet. Här finns också en liten bro och stora stenar som man kan balansera på. 

 


Säkerheten runt dammen löser vi genom att skärma av den västra delen av trädgården:

  • Utmed terrassen sätter vi ett staket i glas som är 1 meter högt, med 2 låsbara grindar
  • Utmed norra och södra tomtgränserna, sätter vi ett staket som är ca 1 m högt, olika alternativ:
    • färdiga växtskärmar med murgröna som planteras i jorden och fästs i stolpar
    • galvaniserat gunnebo-stängsel med planterad murgröna
    • staket av torkad pil
    • staket av levande pil
  • Utmed den västra tomtgränsen, mot områdets gemensamma björkhäck, bygger vi en jordvall. Vallen planteras med ängsblommor och andra perenna växter som gör att insekter/djur trivs bra.



I norra delen av trädgården finns köksträdgården med bärbuskar och upphöjda planteringsbäddar.  Utanför det stora fönstret i vardagsrummet finns en skuggträdgård. Söder om det lilla huset finns fruktträd.





 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar